fbpx
Wat is dat eigenlijke, een Virtual Assistant

Een Virtual Assistant is (ook) een zelfstandig ondernemer. Maar één die taken van jou overneemt.

Omdat een Virtual Assistant (VA) ondernemer is, weet een VA precies waarmee een ondernemer allemaal te maken heeft. De Assistant begrijpt waarmee jij bezig bent. Zoals er geen standaard-VA is, is er ook geen standaardtakenpakket voor dé VA. Een VA werkt in de basis op afstand (virtueel, online, locatie-onafhankelijk) en ondersteunt met zaken die niet core business zijn, maar wel degelijk de nodige tijd en focus vragen van jou als ondernemer. Een VA draagt door het overnemen van taken altijd direct bij aan het resultaat van de onderneming!

Voor wie?
Juist voor ZZP’ers, ondernemers binnen het MKB of professionals, kan het heel interessant zijn om met een VA te werken. Dat is namelijk de groep ondernemers voor wie het vaak te risicovol is om iemand in dienst te nemen, maar die wel hulp of ondersteuning nodig heeft. Je kunt al vanaf enkele uren per week of maand met een VA samenwerken. Of je huurt een VA in voor één of meerdere losse projecten. Lees hier mijn checklist voor samenwerking voor een eerste compacte check of inschakelen van een VA ook iets voor jou is en hoe je een samenwerking vorm geeft.

Taken voor een VA
Denk bij het uitbesteden van taken bijvoorbeeld aan (online) marketing, beheer van social media, HR support, webdesign/-bouw, communicatie, administratie, technische webondersteuning, projectondersteuning. Of het begeleiden van de lancering van een nieuwe dienst of product, het systematiseren of stroomlijnen en automatiseren van bedrijfsprocessen, het zijn van een sparringpartner. Ook zijn er VA’s die zich richten op (financiële) administratie.
Juist omdat een VA op een eigen locatie en met eigen materiaal werkt, wordt er heel kostenefficiënt gewerkt. Je betaalt bijvoorbeeld het aantal afgesproken uren voor een specifiek project, of een duidelijk omschreven takenpakket. Of je neemt maandelijks enkele uren af om een terugkerende taak uit te besteden. Geen overhead. Geen werkgeverslasten voor de ondernemer.

Werk uitbesteden
Er zijn ondernemers of professionals die menen dat werk niet kan of mag worden uitbesteed. Ben je je bewust dat je in veel gevallen de investering van het samenwerken met een VA kunt terugverdienen? Bekijk het eens op deze manier: als jouw eigen uurtarief als ondernemer hoger is én je houdt als ondernemer ineens tijd over om je te focussen op je onderneming, je bedrijf naar een volgend level te brengen en ook nog tijd voor dingen waaruit jij voldoening krijgt, dan is er een duidelijke ‘win-win’-situatie! Lees mijn blog Je uurtarief verhogen door samen te werken maar eens voor een onderbouwde uitleg.

Virtueel werken
Eén van de voordelen van virtueel werken voor de VA is dat het werk plaats- en tijdonafhankelijk is. Een overleg gaat meestal via Skype, Whatsapp (video), of gewoon via e-mail. Zeker als met opdrachtgevers al een goede relatie is opgebouwd. Nieuwe opdrachtgevers wennen snel aan het virtueel/online werken en contact hebben.
De VA die het beste bij jouw onderneming past kan dus best aan de andere kant van het land wonen. Of in het buitenland. Ik heb bijvoorbeeld twee opdrachtgevers die ik nog nooit ‘live’ heb gesproken. Ons contact gaat via mail of telefoon, en we weten precies wat we aan elkaar hebben. De samenwerking verloopt tot onze volle tevredenheid.

Virtuele Assistentie door ibYourAssist
Het is mijn missie om andere ondernemers of professionals te assisteren naar een slimme en effectieve manier van werken, zodat zij datgene kunnen blijven doen waar hun hart ligt. Mijn motto is al jaren: ‘Be who you are created to be’. Dat wil ik ook voor de ondernemer of professional met wie ik samenwerk.
Daarnaast werk ik niet alleen samen met opdrachtgevers, maar netwerk ook met andere VA’s. In dit netwerk wisselen we kennis uit en scherpen we elkaar. En als ik voor bepaalde vragen geen tijd heb of de specifieke vaardigheden (nog) niet heb, kan ik doorverwijzen naar een collega Virtual Assistant. Andersom gebeurt dat ook.
Ga eens een korte periode met een VA afspreken om te kijken of zo’n samenwerking bij je past. Als je na een eerste project of afgesproken periode besluit om met elkaar te blijven werken, maak dan samen duidelijke afspraken. Ik kan je garanderen dat je, als het je goed bevalt, nooit meer anders wilt.

Ben je benieuwd geworden hoe ik je kan assisteren? Neem vrijblijvend contact met me op via onderstaande knop.

keyboard_arrow_up
protected by reCAPTCHA
Privacy - Terms