Hoe je snel je uurtarief verhoogt door met een VA samen te werken

Hoe je heel snel je uurtarief verhoogt door met een Virtual Assistant samen te werken

Ik hoor het een ondernemer nog zeggen: ‘Ik was in overleg met een belangrijke klant toen mijn telefoon ging. Ik nam niet op. Maar dat voelde niet zo okay. Het kon een klant zijn met vragen over een offerte. Een nieuwe klant. Of een boze klant. Het is dus toch niet zo handig dat ik niet altijd de telefoon kan opnemen. Maar ja, hoe los ik dat op?’

Tijd om een VA in te schakelen
Een Virtual Assistent (VA) is een assistent die taken van je overneemt. Lees voor meer informatie over het fenomeen Virtual Assitant mijn blog Wat is dat eigenlijk, een Virtual Assistant. Het voordeel van een VA is dat je vooral digitaal (virtueel) samenwerkt. Taken uitbesteden en communiceren gaat daardoor snel en heel gemakkelijk.
Nog een voordeel is dat een VA je ondersteunt bij focus, je mee helpt bij voorkomen van een burn-out op zakelijk terrein, en zorgt voor meer tijd voor jezelf omdat werk kan doorgaan. Zoals in het voorbeeld hierboven: ‘Toen ik het te druk kreeg, schakelde ik een VA in om de telefoon op te nemen en e-mails te beantwoorden. Daardoor kon ik rustig doorwerken tijdens gesprekken of vergaderingen. Zonder me druk te hoeven maken over onbeantwoorde oproepen.’

  • Focus: zo doe je als ondernemer waar je goed in bent. Die nieuwsbrief stuurt je VA nu.
  • Voorkomen van een burn-out: drukte zorgt voor stress. En hoe langer je onder druk staat, hoe groter de kans dat de emmer echt gaat overlopen. Een VA neemt in drukke periodes gewoon werk van je over.
  • Meer tijd voor jezelf: door samen te werken met een VA speel je tijd vrij voor jezelf. Erg handig voor je werk, je spaarzame vrije tijd én je uurtarief gaat zelfs omhoog! Huh?

Een VA draagt zelfs bij aan verhoging van je uurtarief?
Je kunt gewoonweg uitrekenen wanneer hét juiste moment is om een VA in te schakelen: door je feitelijke uurtarief te bepalen. Hoe ja dat doet? Pak je je jaarwinst er bij en het aantal gewerkte uren (of je neemt 1225 uur, het urencriterium van de Belastingdienst). Vervolgens deel je je jaarwinst door het aantal gewerkte uren. Daar komt je feitelijke uurtarief uit. En stel, je feitelijke uurtarief is 55 euro per uur. Is het dan logisch dat jij visitekaartjes gaat overschrijven in je adresboek, terwijl je VA dat kan doen voor bijvoorbeeld 40 euro per uur (en ook nog eens op een effectievere manier)? Nee, natuurlijk niet! Dan is dát het juiste moment om een VA in te huren.
Een VA neemt taken over, wat jou tijd geeft voor andere zaken die de core van je onderneming vormen. De VA richt zich op het soort dingen die je verwacht van een assistent. En je traint ‘on-the-job’. Moet er een factuur de deur uit? Vertel hoe het systeem werkt en hij/zij kan direct aan de slag. Moet er op social media een update? Leg uit hoe het werkt en geef de accountgegevens. Zo krijgt de VA het snelst inzicht in je werk. En zo breid je het takenpakket op een gegeven moment rustig uit.

Je hoeft niet dubbel zoveel opdrachten binnen te halen
Nee, zie dit niet als extra drukte en stress! Zie het als een uitdaging dat je je uurtarief kunt verhogen. Reken met me mee! Stel, je doet een opdracht voor 1000 euro. Je zou er ongeveer 10 uur mee bezig zijn. Dat betekent een uurtarief van 100,- euro per uur. Prima tarief! Maar in de opdracht zit ook veel werk wat jij vervelend vindt: afspraken maken, telefoontjes plegen, zaken regelen, veel type-werk. Je VA kan je helpen. Waardoor jij 3 uur bezig bent en zij 8 uur. Tegen 40 euro per uur. In totaal: 320 euro. De opdracht levert jou nog 680 euro op. Maar je uurtarief is ongemerkt dus wel gestegen: 680 euro delen door 3 uur = 210 euro per uur!
Dát is de uitdaging. En naast je extra hoge uurtarief, speel je ook nog eens 7 uur tijd vrij. Bedenk je eens wat je allemaal kan doen in die 7 uur extra vrije tijd. Het is dus maar hoe je het bekijkt. Als jouw uurtarief 100 euro is en dat van je Virtual Assistant 40 euro, dan is het véél voordeliger om je VA werkzaamheden voor jou te laten doen. Zodat jij ondertussen in zo’n uur (meer) geld kunt verdienen. En in de praktijk kan een goede Virtual Assistant het werk misschien zelfs sneller doen dan de tijd die jij er zelf aan kwijt zou zijn. Dubbele winst!

Instructies geven kost toch ook tijd?
Klopt. Dat is de investering in de samenwerking. In het begin kost dat even tijd, terwijl het voelt alsof jij het sneller en beter doet dan je VA. Maar hoe meer je samenwerkt, hoe beter je op elkaar bent afgestemd. Het is letterlijk een investering, die je geld en tijd oplevert. De beste methode voor instructies is: ‘on-the-job’ uitleggen.

Wat als die ander geen kwaliteit levert
Dan stop je met samenwerken. Daarom wil je zo snel mogelijk ontdekken hoe de samenwerking bevalt. Schakel iemand in met de juiste inzet voor jouw onderneming. Skills zijn belangrijk, maar het belang van inzet is groter. Laat iemand een (eenvoudige) proefopdracht doen, zoals data invoeren of afspraken maken. Schakel iemand in vóórdat je alleen vervelende klussen doet, het té druk is geworden en je je niet meer kunt richten op waar jij je onderneming ooit mee startte.
Omschrijf voor jezelf heel duidelijk wat voor iemand je zoekt, om wat voor werkzaamheden het gaat, hoeveel uren, en voor je het weet heb je een VA. Stem de taken af en jullie zijn allebei blij! Laat werk los. Delegeer. Focus. Ook als je weet dat je het zelf beter en sneller kunt. Een checklist met stappen om tot een goede samenwerking over te gaan vind je hier.

Wil jij nu meteen groeien?
Een VA geeft je ruimte om met je onderneming te groeien. En persoonlijk. Je kunt weer tijd aan de dingen besteden die voor jou het meest waardevol zijn.

Wanneer schakel je dus een VA in? Nu. Meteen. Reken je feitelijke uurtarief maar eens uit. En neem daarna via onderstaande knop contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden.

keyboard_arrow_up
protected by reCAPTCHA
Privacy - Terms