5 tips


In een rapport van Google las ik dat er de afgelopen jaren steeds meer websites zijn gehackt. Aangezien we steeds verder digitaliseren zullen de pogingen die hackers doen om ook jouw website te hacken een steeds groter probleem worden.

Alles in het werk stellen om hacken te voorkomen is beter dan achteraf moeten genezen.

Toen ik mijn domeinnaam had geregistreerd en m’n website aan het vullen was, ben ik daar in alle rust mee aan de slag gegaan. Ik heb er heel bewust een paar maanden over gedaan voor ik met mijn website ‘live’ ging. Tot die tijd kreeg je, als je op mijn bedrijfsnaam zocht, de melding dat mijn website ‘Under construction’ was. Ik was nog nergens actief zichtbaar.

Tot mijn grote verbazing werd zelfs mijn nog vrij lege, kleine website dagelijks zeker honderden keren ‘aangevallen’, vanuit de hele wereld. Laat staan wat er gebeurt bij een grote(re) of bekende(re) onderneming en website!

Een website die is gehackt heeft gigantische impact op je onderneming. Ik ga daar niet luchtig over doen. Gehackt worden kost je onderneming tijd, frustratie, stress en (veel) geld. Dit alles heeft echt een veel groter effect op jou en je onderneming dan je zou denken. Begin dus vandaag nog met het nemen van voorzorgsmaatregelen.

Deze 5 tips helpen je om jouw website van die ellende te besparen.


1. Start bij het begin: bij jou!
Het beveiligingsproces begint gewoonweg bij jou. En laat jij, de gebruiker, nou vaak de cruciale factor zijn waar het het meest mis gaat? Want beveiligen moet jij zelf doen. En niemand anders.


2. Update houden van websitesoftware, plugins, thema’s
Het altijd up-to-date houden van je websitesoftware is gigantisch belangrijk. Waarom? Omdat hackers continu op zoek zijn naar ‘fouten’ in je software om zo je website binnen te komen. Zeker wanneer je een bekend CMS gebruikt (bijvoorbeeld WordPress) moet je hiervoor extra oppassen.

Wat willen hackers via één gehackte website? Toegang krijgen tot duizenden andere websites. Dat doen ze dan weer door ingang te vinden via de thema’s en plugins die op al die andere websites geïnstalleerd zijn!
Zorg er dus structureel voor dat alles altijd up-to-date is. Niet doen is vragen om problemen én bijna een garantie dat jouw website een keer aan de beurt is.


3. Onveilige wachtwoorden
Hackers beginnen vaak met het gissen naar wachtwoorden. Er zijn verschillende technieken en dit werkt verbazingwekkend eenvoudig. Zorg voor sterke wachtwoorden van minimaal 8 karakters, bestaande uit kleine- en hoofdletters, symbolen en cijfers.

* tip: gebruik wachtwoordzinnen, zoals bijvoorbeeld: deBureau$toeluit1vandeKamers. Vrijwel onmogelijk om te raden!

Gebruik per account een ander wachtwoord. Zodra een hacker namelijk achter een bepaalde gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie is gekomen, zal deze combinatie direct worden geprobeerd op andere accounts. Mocht je hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al je accounts (en je zult niet de enige zijn die dit doet!), dan kunnen ze overal in.

* tip: gebruik Lastpass om voor ieder account een sterk wachtwoord aan te maken.

Kies voor 2-stap verificatie. Met deze dubbele verificatie voeg je extra veiligheid toe die hackers direct ‘uitschakelt’. De meeste services (Google account, WordPress) kennen de optie van 2-stap verificatie al.


4. Computers
We staan er eigenlijk niet zo bij stil omdat het al heel normaal is geworden om in de ‘cloud’ te werken, maar iedere computer, dus ook de jouwe, is een doelwit voor hackers. Zorg er voor dat je computer goede antivirus software heeft. Hoe jammer is het immers als via je computer kan worden gevolgd wat jij typt en hackers zo aan je (sterke) wachtwoord kunnen komen!


5. Maak een protocol
Met een protocol controleer je alles periodiek en update je steeds. Zorg dat je hackers vóór bent! Neem in het protocol ook op wat je afspreekt met anderen die online werken binnen jouw onderneming.

Regel bijvoorbeeld: laat wachtwoorden opslaan in documenten die in de cloud of op je computer staan, pas op met het doorgeven van wachtwoorden aan anderen, wees zorgvuldig in het toegang geven tot FTP of accounts aan webbuilders etc. (houd bij wie toegang heeft tot welke accounts/welke software en waar het wordt gebruikt; en maak het eenvoudig om veiligheidslekken te kunnen dichten), let op phishing.


Ik kan je ondersteunen in (delen van) beheer van je website. Benieuwd hoe? Ik ga graag met je in gesprek.

Neem vandaag nog vrijblijvend contact met me op via onderstaande knop!

5 tips
keyboard_arrow_up
protected by reCAPTCHA
Privacy - Terms