Ingrid Benjamins, Virtual Assistant ibYourAssist, werkt op locatie


Ik blog. Met een blog ben je op een goede en dynamische manier met lezers in contact. En om er een marketingterm in te gooien: bloggen is een sterke vorm van content marketing in het algemeen. Met zo’n blog creëer je bijvoorbeeld een platform, deel je je opinie of nieuws wat je op het statische deel van een website niet kwijt kunt, of je laat je specialisme zien. Een veelzijdig en effectief iets, bloggen!

Bloggen is: schrijven met het doel je lezer te bereiken

Waar je vast niet aan denkt is dat het effect van bloggen wordt verhoogd als je bij het schrijven ‘SEO’ in je achterhoofd houdt. Je schrijft met de interesses en de informatiebehoefte van je lezer in het achterhoofd, maar je wilt toch ook dat je blog gevonden wordt op het net. Je deelt toch iets wat gevonden moet kunnen worden door een groot ‘publiek’?

Wat SEO is? SEO staat voor Search Engine Optimization. Oftewel: Zoekmachineoptimalisatie. Dit hoort bij verschillende technieken waarmee je een website/blog-site verbetert, zodat zoekmachines als Google je website/blog-site sneller en makkelijker vinden. En weet je? Het werkt! Hier zijn vijf tips om direct en snel aan de slag te gaan.


1. Blog met regelmaat en schrijf méér dan 300 woorden
Bekijk het zo: bloggen is werken aan een relatie. Een relatie met jouw lezer. Door te bloggen leg je verbinding met anderen. De praktijk laat zien dat jouw regelmatige aanwezigheid door anderen wordt opgepikt. Er gaat over je ‘gepraat’ worden. En je krijgt vanzelf meer lezers! Goed voor je SEO-status, zegt Google dan. Let op: maak blogs niet te lang, want dan verlies je je lezer (die klikt je website/blog-site sneller weg en dat pakt Google ook op), maar zeker ook niet te kort. Blogs die minder dan 300 woorden heeft herkent Google niet als blog!


2. Maak gebruik van interne links
Interne links zijn verwijzingen naar een andere pagina op je website/blog-site. Maak je lezer ‘nieuwsgierig’ naar eerdere blogs die jouw verhaal ondersteunen. Laat je lezer jou nog beter leren kennen. Zorg dat je lezer je een expert gaat vinden op jouw gebied. Plaats deze interne links op verschillende manieren:

  • In een lopende tekst maak je van een woord een link (bijvoorbeeld: Lees ook mijn adviezen over het werken met een Virtual Assistant: De Virtual Assistant; Checklist; Jouw uurtarief verhogen).
  • In één of meerdere kaders.
  • In (een) plaatje(s) of foto(s), zoals hieronder.


3. Gebruik woord en beeld
Het is al heel lang erg duidelijk: een afbeelding houdt de aandacht van je lezer langer vast. Een beeld zegt immers meer dan 1.000 woorden. Dus weer goed voor je SEO-status. In een afbeelding plaats je een ALT-tekst: de tekst die op het scherm verschijnt als het plaatje niet geladen kan worden. Google ziet de afbeelding op zo’n moment ook niet, maar wel de ALT-tekst! Vuistregel: plaats alleen een afbeelding die echt iets toevoegt.

Een idee
SEO-tips voor bloggen: een idee


4. Kies originele afbeeldingen
Maak bij voorkeur zelf je foto’s voor in je blog en op je website. Foto’s die je op internet vindt zijn vaak auteursrechtelijk beschermd en saai (stockfoto’s). Voor Google niet interessant en dus met gevolgen voor je Google-status! Ga eerst aan de slag met je eigen foto’s, screenshots, grafieken en illustraties. Er zijn goede (soms) gratis tools te vinden om heel creatief te zijn, zoals Canva. Dure programma’s zijn niet persé nodig.


5. Schrijf met zoekwoorden: houd je lezer in je achterhoofd
Verplaats je in degene die naar iets op zoek is. Denk heel goed na over de woorden waarnaar jouw potentiële lezer gaat zoeken. Doe een zoekwoordenonderzoek en kies dan één of meerdere woorden uit die vaak/vaker worden opgezocht op Google. Verwerk die woorden in je volgende blog (bewaar woorden die je overhoudt voor inspiratie om andere blogs of een blogserie te schrijven). Deel je blog op verschillende manieren en plekken of kanalen waar je doelgroep, je lezer, zich online bevindt.


Nog meer tips nodig? Of denk je aan starten van blogs voor je onderneming? Ik ondersteun je graag met bloggen, SEO of (delen van) beheer van je website.


Ben je benieuwd hoe? Of heb je andere vragen?

Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met me op via onderstaande knop!

5 SEO-tips voor bloggers
keyboard_arrow_up
protected by reCAPTCHA
Privacy - Terms