Introverte ondernemers kunnen niet netwerken

‘Dat wordt niets, een onderneming als je introvert bent, zeiden mensen in mijn omgeving’.

Ik ben online ondernemer. En ik noem mijzelf introvert. Zou dat echt niet samen kunnen gaan? Omdat je pas mensen kunt bereiken en een onderneming runnen als je je veel ‘beweegt’ onder de mensen? Omdat je zichtbaar moet netwerken? Met je visitekaartjes zwaaien op veel netwerkbijeenkomsten, borrels, trainingen, vergaderingen, verjaardagsfeesten of waar dan ook?

Kun je alleen op die manier met mensen in contact komen en je onderneming laten groeien? Dat is wat ik om mij heen hoor en lees. Zichtbaar zijn. En nu? Wat betekent ‘zichtbaar zijn’ als je online onderneemt. En introvert bent?


Inspiratie!
Kort geleden werd ik enorm geïnspireerd door het lezen van het boek Stil, van Susan Cain (TED Talk), en een blogartikel van How2Spendit. Ik herkende mezelf in wat de auteurs schreven. Wat blijkt? Introvert zijn en het hebben van een succesvolle online onderneming zijn juist de perfecte combi!
Herken jij dit ook? Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik niet de enige ben die introvert is én online ondernemer. Ik laat verderop zien hoe je als introvert het netwerken aanpakt.


Definities
Eerst even de definities beter bekijken. Wat is netwerken eigenlijk? Van Dale omschrijft het zo: ‘net·wer·ken: contacten aanknopen en onderhouden die nuttig kunnen zijn voor je carrière’. Mensen vertaalden netwerken altijd als ‘het bezoeken van bijeenkomsten om nieuwe mensen te leren kennen (in een bepaald vakgebied of branche) en om huidige contacten te onderhouden’.

In de praktijk is netwerken niet gemakkelijk. Iedereen, echt iedereen beaamt dit! Voor een introvert persoon ligt daar dus de crux, want hoe doe je dat? Hoe stap je op iemand af die je niet kent? En wat vertel je dan over jezelf? Daar aan denken kan mij, introvert, nerveus maken.

Wat is introvert-zijn? Dit is wat Van Dale zegt: ‘in·tro·vert: in zichzelf gekeerd, weinig spraakzaam’. Extravert-zijn noemt Van Dale: ‘ex·tra·vert: op de buitenwereld gericht’. Anders gezegd: iemand die introvert is kost het energie om met anderen te zijn, en de extraverte persoon krijgt juist energie van het zijn met anderen.

Ik herken dit. Helemaal als ik een tijd lang in een gezelschap heb doorgebracht. Hartstikke leuk en goed, het contact met al die mensen, maar ik heb na zo’n ontmoeting gewoon tijd nodig om mezelf weer op te laden. Me-time. Ik zoek dan een tijdje even geen direct contact met mensen, maar ik ga tekenen, wandelen, lezen.

Ik noem mezelf niet verlegen, want ik kan echt van me laten horen in een groep mensen. Ik krijg er alleen geen energie van! Eerder ben ik een introvert met extraverte trekken. Zoals er ook extraverte mensen zijn met introverte trekken. Het zou interessant zijn om voor jezelf eens na te gaan in welke groep mensen jij thuishoort. De ene groep is absoluut niet beter dan de andere groep, maar het helpt je echt als je je bewust bent van waar jij je energie uit haalt. Heel nuttig voor jouw activiteiten en je onderneming.


Hoe netwerk je als introvert?
Gewoon doen! Want de tijden zijn voor jou en mij echt aan het veranderen. Voor een introverte ondernemer zijn er namelijk veel méér manieren om te netwerken. Méér plekken waar je terecht kunt. Met de juiste tools kan een introvert (en ook een extravert met introverte kenmerken op het gebied van ‘netwerken’) wel degelijk de goede mensen en mogelijke opdrachtgevers ontmoeten!


6 netwerk-tips die een introvert gegarandeerd laten slagen:

  • Netwerk online. Volg op social media personen die jij bewondert of met wie je bijvoorbeeld wel zou willen (samen)werken. Laat reacties achter, meng je in het gesprek, durf een vraag te stellen. Dat wordt door de meesten echt gewaardeerd.
  • Wees online aanwezig. Hiermee bedoel ik iets anders dan de eerste tip. Hoe leren anderen jou en je dienst/product kennen? Hoe weten ze dat jij degene bent met wie ze moeten samenwerken? Door zelf online actief/aanwezig te zijn. Houd je van schrijven? Koppel een blog aan je onderneming (via je website/blog-site). Laat zien wie je bent. Laat zien wat jouw expertise is. En deel dit op je social mediakanalen bijvoorbeeld. Mogelijke opdrachtgevers komen je vanzelf tegen in hun tijdlijn: er zal over je ‘gepraat’ worden, waardoor je zichtbaar wordt voor een steeds grotere groep mensen.
  • Zoek mensen op die in jouw buurt wonen. Werk je zelfstandig? Ga met concullega’s een netwerk-werkdag op locatie plannen. Eventueel organiseer je zelf iets. Zo heb ik zelf Virtual Assistants die in de Noordelijke provincies wonen en werken gevraagd om elkaar te ontmoeten en daar zijn hele leuke contacten uit voortgekomen. Gespreksonderwerpen genoeg omdat we in dezelfde beroepsgroep werkzaam zijn. We helpen elkaar met opdrachten. Kost je meer werk en de nodige lef, maar mensen komen dan op jou af in plaats van andersom.
  • Kies de juiste netwerkevenementen. Er is zoveel keus in evenementen dat er altijd enkele zullen zijn die bij jou passen. Denk buiten je comfortzone. Dat levert meestal hele mooie ontmoetingen op die erg de moeite waard zijn.
  • Volg workshops en/of trainingen. Dit is een hele leuke vorm van laagdrempelig netwerken. En omdat je samen hetzelfde traject doorloopt, komen al snel interessante gesprekken.
  • Beschouw ieder contact met iemand anders als een netwerkmogelijkheid. Hoe klein of hoe groot het contact ook is, vertel altijd en overal wat je doet. In een praatje met de buurman, een toevallige ontmoeting in de supermarkt, een bericht op je persoonlijke social media. Maakt niet uit!

Ik ben aan het leren. Het gaat me steeds gemakkelijker af. Het kost tijd, energie en doorzettingsvermogen, maar het is de moeite waard gebleken!


Ben je hierdoor geïnspireerd? En kun jij hulp gebruiken bij het ondernemen? Ik spreek je graag!

Neem vrijblijvend contact met me op via onderstaande button.

6 netwerktips voor een introverte ondernemer
keyboard_arrow_up
protected by reCAPTCHA
Privacy - Terms