Obstakels voor jouw productiviteit


De vaardigheid van deze tijd is het ‘onafleidbaar’ kunnen zijn. Die vaardigheid is echter on-mo-ge-lijk uit te voeren of zelfs aan te leren. Niemand kan immers de dagelijkse toren e-mails, gigantische hoeveelheden Whatsapp’s en Social Media-berichten bijhouden. Weg is je productiviteit!

Onze tijd vraagt van ons dat we ‘onafleidbaar’ kunnen zijn.

Een trainer en een gedragspsycholoog versterkten elkaars bevindingen kortgeleden. De gedragspsycholoog, Nir Eyal, legt in deze video giga-inspirerend uit wat dat ‘onafleidbaar’ zijn is. In het kort zegt hij: je bent onafleidbaar als je je werk zo inricht dat je niet continu je aandacht gaat verplaatsen.
Echter, zegt hij ook, zowel ondernemers, professionals als (hun) ondersteuners moeten blijven reageren op wat er gebeurt. Aandacht verplaatst steeds en doorlopend afgeleid worden is het gevolg. Een gigantisch obstakel voor productiviteit!

De trainer, Bouke van Kleef, benoemde ‘3 killers van je productiviteit’, dé obstakels die je afleiden:

  1. Multitasken (zelfs vrouwen kunnen het écht niet).
  2. E-mail (torenhoog).
  3. Vergaderen (niet kunnen stoppen met praten).

Eerst kort iets over deze drie obstakels:

1. Stop met multitasken
Het bewijs met wetenschappelijke onderzoeken is er al jaren. Multitasken werkt echt niet! Sommige mensen blijven maar multitasken, terwijl hun productiviteit aantoonbaar keldert. Stop er gewoon mee! Doe echt nog maar één ding tegelijk. Start met het belangrijkste en begin vooral niet met beantwoorden van e-mails. Sla geen taken op in je hoofd, maar in een goede to-do app (Tip: Trello of Todoist) of op een papieren takenlijst.

2. Een e-mailtoren
Hoeveel mails krijg jij per dag? Daar zitten vast erg veel overbodige en onnodige mails bij. Ik zou zeggen: verminderen van de e-mailtoren begint bij jezelf! Zoek een alternatief voor e-mail en bel of loop langs. Vraag jezelf af of een e-mail echt moet worden verstuurd en of jouw e-mail bondig en duidelijk is. Zorg er ook voor dat je mailprogramma geen archief of takenlijst wordt, maar sla informatie elders op. Schrijf je uit van nieuwsbrieven waar je eigenlijk niks mee doet.

3. Alleen nog functioneel praten
Hoeveel vergaderingen zijn écht nuttig? En hoeveel hebben een te uitgebreide agenda, deelnemers die ‘uit de macht der gewoonte’ uitgenodigd worden, een voorzitter die geen controle heeft? Kies eens voor het vóóraf actief checken van de actielijst, zorg voor een duidelijke agenda en tijdsschema, nodig alleen functioneel uit.

Tip: installeer de Vergaderkosten app en beoordeel of een vergadering het geld waard was.


De oplossing? Dat ben jijzelf
Omdat jij zelf bepaalt op welke ene taak jij je richt, op welke e-mails je reageert, en hoe jij een vergadering invult, heb jij echt veel invloed op je eigen productiviteit. Vaak is het een kwestie van veranderen van vaste gewoontes. Natuurlijk kosten veranderingen tijd, gaan ze niet vanzelf en nemen grote veranderingen langer tijd dan kleine veranderingen, maar erken en herken. En ga bewust om met veranderingen.

Leer jezelf nieuwe gewoontes aan. Vergroot je efficiëntie en consistentie door stapje voor stapje te gaan. Dat levert je al snel veel op! Overweeg ook eens steeds terugkerende taken uit te besteden. Overweeg iemand in te schakelen die samen met jou aan je productiviteit werkt.


Systematiseren en digitaliseren verhogen productiviteit
De manier waarop jij je steeds terugkerende taken en activiteiten uitvoert en ze systematiseert, is een belangrijk onderdeel van het kunnen behalen van een efficiënt en consistent resultaat. Het is noodzakelijk om zo weinig mogelijk tijd aan zulke taken en activiteiten te besteden. Ze leiden je af van waar het in je onderneming om gaat. Systematiseren en digitaliseren leveren jou absoluut verhoging op van je productiviteit en focus voor strategie, met meer winst als resultaat.


En hoe bereik jij dé oplossing?
Ondernemers en professionals voeren terugkerende werkzaamheden nog vaak zelf uit. Er zijn geen experts in dienst die (onderdelen van) systemen uitvoeren of over de juiste vaardigheden beschikken om jou werk uit handen te nemen. En daar knelt het.

Een systeem voor steeds terugkerende werkzaamheden bestaat uit: het proces (hoe), de tools (wat), het team (wie). Ik kan me zo voorstellen dat je niet weet wáár te beginnen. Dat je simpelweg geen tijd hebt om veranderingen in gang te zetten. Dat je denkt ‘Hoe werkt dat digitaliseren?’

Laat je niet meer afleiden. Richt je op je productiviteit. Ik zet zo’n systeem eenvoudig voor je op om je effectiviteit, je productiviteit en je winst te verhogen.

Tip: lees ook mijn blog eens over hoe samenwerken met een virtual assistant je tarief verhoogt.


Je bent je onderneming niet gestart om steeds terugkerende werkzaamheden zelf uit te voeren. Je wilde immers jouw passie en visie op jouw manier vorm geven? Je wilde doen wat jij écht leuk vond.
Hoe laat jij je niet meer afleiden? Hoe werk jij productiever? Hoe ben jij weer gepassioneerd?

Ik assisteer je er mee! Benieuwd naar de mogelijkheden?

Laten we vrijblijvend in gesprek gaan en neem via onderstaande button contact met me op!

keyboard_arrow_up
protected by reCAPTCHA
Privacy - Terms